sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Onko seuraava lapsesi tyttö? Vai poika?


Olette kaikki varmaan kuullut innokkaalta ystävältä, anopilta tai lääkäriltä: kahden tai kolmen pojan jälkeen on ihan turha luulla enää saavansa tyttöä, koska todennäköisyys pojalle on niin suuri sen jälkeen. Tai mikäli sinulla on jo kolme tyttöä, voi unohtaa poikavauvat myös tulevaisuudessa. Niitä kun ei voi enää tulla, mikäli näitä viisaita on uskominen.
Yhdysvalloissa tehty tutkimus kumoaa nämä väittämät. Siellä tutkittiin 6000 erilaista perhettä, jotta asiaan ja todennäköisyyksille saatiin varmaan tietoa.

Tutkimuksen tiedot ovat peräisin NLSY:stä eli National Longitudinal Study of Youth.

 

51/49 Poika/Tyttö sääntö
Monissa maissa vallitseva 51/49 poika/tyttö sääntö löytyi myös tässä tutkimuksessa. Asiasta on tehty monta hypoteesia ja mietitty miksi näin on. Asiaa on selitetty mm. sillä, että pojat ovat hauraampia (poikavauvat selviävät tyttöjä harvemmin ensimmäisen ikävuoden ja miesten elinajanodotus on lyhyempi kuin naisten). Luonto on korjannut asian sillä, että syntyneistä lapsista poikia on 51% ja tyttöjä 49%.

Oli syy mikä tahansa, tämä sääntö näyttää pätevän hyvin laajalti maailmassa.
Tutkimus kertoo ns. ”stopping behavior”:sta eli kumman jälkeen vanhemmat yleensä lopettavat lasten saamisen. Voi olla, että usein vanhemmat myös haluaisivat tasapainon, eli yhden kumpaakin.

Tutkimus osoitti seuraavaa: Vanhemmat eivät saa lisää lapsia niin usein, jos ensimmäinen lapsi on tyttö.

 
Entä vaikuttiko kahden lapsen sukupuoli siihen, tuliko kolmas lapsi taloon?

Vanhemmat lopettavat 6% todennäköisemmin lasten saamisen, mikäli ensimmäiset kaksi lasta ovat poika ja tyttö. Vanhemmat, joiden kaksi ensimmäistä lasta ovat poikia, hankkivat 3% todennäköisemmin lisää lapsia, kuin ne, joiden kaksi ensimmäistä lasta ovat tyttöjä.



 
Entäs sitten neljäs lapsi?

 Vanhemmat, joilla on kolme samaa sukupuolta olevaa lasta, hankkivat neljännen lapsen vain 2% todennäköisemmin kuin ne vanhemmat, joilla on sekä tyttöjä että poikia.
Todennäköisimmin neljäs lapsi syntyy perheeseen, jossa on ennestään kaksi poikaa ja yksi tyttö.


 

Todennäköisyys tytölle ja pojalle
Entä mikä on todennäköisyys tyttö- tai poikavauvalle, jos kaikki edelliset lapset ovat juuri sitä toista sukupuolta.

Todennäköisyys saada tyttövauva

Todennäköisyys tyttövauvalle tuntuu pienenevän jokaisen poikavauvan jälkeen, mutta ainoastaan todella vähän. Jopa kolmen pojan jälkeen todennäköisyys tyttövauvalle on vain 6,4% pienempi kuin poikavauvalle.

 

Todennäköisyys saada poikavauva
Poikavauvan todennäköisyys sen sijaan kasvaa tyttövauvojen jälkeen, paitsi kahden tytön kohdalla; sen jälkeen on todennäköisempää saada kolmas tyttö.

 
Ottaen huomioon tämän tutkimuksen kaikki tulokset, on hieman todennäköisempää saada poika riippumatta aikaisempien lasten sukupuolesta. Se johtuu todennäköisesti 51/49 säännöstä.

 

Todennäköisyys sille, että kaikki lapset ovat samaa sukupuolta

Vaikka on melkein yhtä todennäköistä saada joko tyttö tai poika, mahtuu maailmaan myös suuriakin perheitä, joissa kaikki lapset ovat samaa sukupuolta.

Tästä taulukosta näkee, miten jakautuman tulisi mennä todennäköisyyksien mukaan.


Tästä taulukosta taas näkee, miten todellisuudessa se on mennyt:


Tutkimuksen loppupäätelmänä oli, että vaikka kuka tahansa puhuisi 30% tai 70% todennäköisyydestä poikiin tai tyttöihin, se ei usein pidä paikkaansa. Jokaisen raskauden kohdalla on lähes 50% mahdollisuus sekä tyttöön että poikaan. Jos sinulla on jo 3 poikaa, todennäköisyys neljännelle pojalle on vain noin 2-6% suurempi. Jos sinulla taas on tyttöjä ennestään, on hieman todennäköisempää, että seuraava lapsi on poika.
Linkin tutkimukseen lähetti Bebelane-blogin lukija, kiitos hänelle!

Alkuperäinen artikkeli:
Salla
 

Ei kommentteja: