sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Julkisesti imettämisestä

Ruokatauko Norjan Stavangerissa melko värikkäissä puitteissa.

Ikuisuusaihe. Itsekin kuuluin niiden monien joukkoon, jotka raskausaikana jännittävät imettämistä julkisella paikalla. Rintojen paljastaminen tuntemattomien ihmisten - etenkin miesten - keskuudessa on luonnollisestikin arkaluontoinen asia.

Hyvin nopeasti esikoiseni synnyttyä tuo jännitys julkisesti imettämisestä kuitenkin kaikkosi. Itse koin, että lapseni ruokkiminen oli aina etusijalla, enkä olisi tätä tehdäkseni valmis hakeutumaan sivuun, mikäli se vaatisi ylimääräistä ponnistelua. Toki jos yksityisemmät puitteet ovat helposti saatavilla, käytän niitä enemmän kuin mielelläni.

Sitten on myös niitä imetysvastaisia ihmisiä, joita en osannut kuvitella olevan oikeasti olemassa. Etenkin Suomen kaltaisessa modernissa, tasa-arvoisessa yhteiskunnassa. En voi käsittää, miksi jonkun mielestä lapsen ruokkiminen tämän ollessa nälkäinen, on vastenmielistä. Etenkin, kun varmasti suurin osa äideistäkin sen mieluiten tekee mahdollisimman huomaamattomasti.

Muistan lukeneeni seuraamastani New Yorkilaisen nuoren naisen A Cup of Jo -blogista, että hänellä oli vastaus valmiina mahdollisille negatiivisviritteisille kommenteille hänen imettämisestään. Se meni jokseenkin näin: "Minulla on oikeus ruokkia lastani, julkisesti tai ei-julkisesti. Jos sinulla on ongelma sen suhteen, voit katsoa toisaalle". Mielestäni erittäin asiallinen sutkautus.

Olemme lähdössä pienelle lomamatkalle Kreikkaan. Mielessäni on taas imetys. Etelä-Euroopan maissa ollaan kovin lapsirakkaita, mutta en ole kovinkaan usein (ehkä koskaan!) nähnyt paikallisten imettävän julkisesti esimerkiksi Espanjassa tai Italiassa. Itse olen näin tehnyt ja tuntenut oloni vaivautuneeksi. Epäilemättä tulen taas näin tekemään - ja tuntemaan oloni vaivautuneeksi. Miksi? Imettäminen tosiaan on oikeuteni, ja itse käytän myös sellaisia imetysvaatteita, että juurikaan mitään "ylimääräistä" ei edes näy.

Millaisia kokemuksia tai tuntemuksia teillä muilla on julkisesti imettämisestä?

5 kommenttia:

Saarelin kirjoitti...

Samoja ajatuksia raskausaikana ja tuntuu joidenkin varsinkin miesten silmät ajautuvan väkisinkin paljastuvaan rintaan kun alkaa julkisesti imettämään. Olen kuitenkin ilettänyt mahdollisimman huomaamattomasti mutta juuri sillon ja siellä missä tarve on vauvalla tullut. Toki olen sitä mieltä, että esim ravintolassa asian voi hoitaa hyvin huomaamattomasti tai poistua hetkeksi vaikka inva vessaan imettämään.

Anonyymi kirjoitti...

Ja kyse on maailman luonnollisimmasta asiasta.

Miina kirjoitti...

Niinpä. Tosiaan asian voi hoitaa huomaamattomasti, vaikka tarve usein tuleekin mitä erikoisemmissa paikoissa. Ja onneksi on olemassa imetysvaatteita, jotka auttavat äitiä olemaan paljastamatta liikaa...

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Itsekin olen tätä aihetta miettinyt, mutta kommentoin ensimmäisen vieraan viestiin pikaisesti (hieman Off Topic), että invavessa ei valitettavasti ole tarkoitettu lastenhoitohuoneeksi (jollei siinä ole erillistä merkkiä hoitohuoneesta). Valitettavasti pyörätuolia käyttävät ravintolan asiakkaat eivät useinkaan tuoleineen mahdu tavallisiin vessoihin, minkä takia invavessojen pitäisikin olla vain heidän käytössään. Ei ole reilua, että pyörätuolia käyttävä henkilö joutuu odottamaan vessaan pääsyä siksi, että siellä tehdään jotain muuta kuin mihin tila on tarkoitettu (esim. imetetään). Ymmärrän kyllä pointin, mutta mielestäni äitejä ei saisi kehoittaa käyttämään invavessoja imetystilana ensinnäkin siksi että silloin pahimmassa tapauksessa invavessat voivat olla vähenemässä määrin niitä oikeasti tarvitsevien käytössä. Toisekseen, jos äidit pakotetaan vessoihin imettämään, vahvistetaan imetysvastaista kulttuuria "piilottamalla" imetys muilta ihmisiltä.

Miina kirjoitti...

Hei Anonyymi, tuo on kyllä hyvinkin validi pointti. Kiitos muistutuksesta. Kaikki varmasti tiedämme, että tuoreilla äideillä saattaa helposti (hetkellisesti?) vääristyä oma maailmankäsitys. Muistetaanhan kuitenkin myös ottaa muutkin huomioon vauvavaiheessa sompaillessamme. Ja etenkin ne, joilla on eritystarpeita.