lauantai 3. tammikuuta 2009

Imetys julkisella paikalla vihdoin lailliseksi Englannissa

Uskomatonta mutta totta: Imetys julkisella paikalla ei ollut laillista Isossa-Britanniassa ennen viime loppukesää.

Vaikea uskoa väitettä, mutta totta se on! Blogiaihe tulee nyt vähän jälkijunassa, sillä lakimuutos tuli voimaan jo kuukausia sitten, mutta päätin kirjoittaa aiheesta joka tapauksessa.

Olen viettänyt Lontoossa eripituisia aikoja viime keväästä lähtien ja itsekin äitinä ihmettelin aluksi, etten näe imettäviä äitejä missään. Selityskin löytyi ajallaan: sehän oli laitonta!

Aloin vähän selvitellä asiaa ja lakia on ilmeisesti mietitty muutettavaksi jo aiemmin, mutta vasta vuonna 2008 se onnistui. Englannissa uudet äidit ovat imettäneet vauvojaan paljon vähemmän ja lyhyemmän aikaa kuin esimerkiksi Suomessa. Selitys löytyy lakikirjasta, sillä imetys on vain tehty niin vaikeaksi.

Luin useita esimerkkejä eri lehdistä, joissa esimerkiksi äiti oli ollut pienen vauvan kanssa museossa ystäviensä kanssa. Vauva oli alkanut huutaa ruokaa ja äiti oli pysähtynyt penkille imettämään. Pian oli kuitenkin tullut vartija paikalle, joka oli pyytänyt äitiä lopettamaan imetyksen heti, peittämään rintansa ja siirtymään joko vessaan tai lastenhoitohuoneeseen - tai ulos. Vartija perusteli sääntöä lailla sekä sillä, että muut asiakkaat voisivat loukkaantua tällaisestä rinnan paljastuksesta ja eri kansallisuuksien edustajat suorastaan pöyristyä kun naisen rinta on paljaana julkisella paikalla. (Kukaan muista asiakkaista ei kuitenkaan ollut edes valittanut imetyksestä) Vartija vielä lisäsi fiksuna, että eihän miehetkään saa tulla tänne ilman paitaa!

Toinen esimerkki oli McDonaldsista, jossa äiti oli taas alkanut imettää vauvaa. Häntä oli pyydetty poistumaan, sillä se ei ollut soveliasta ravintolassa.

Kumpikin äiti kertoi, että he olivat olleet hyvin huomaavaisia ja peittäneet rintansa ja imettäneet vauvaa paidan tai liinan suojissa.

Lakimuutoksen tarkoituksena on lisätä ja pitkittää äitien imetystä ja rohkaista heitä syöttämään vaikka sitten julkisella paikalla. Ennen harva britti-äiti pystyi WHO:n imetyssuositukseen, joka on 6kk, sillä se vain oli tehty niin vaikeaksi.

Toivottavasti äidit saarivaltiossa nyt rohkaistuvat imettämään pikkuisiaan vaikka sitten puiston penkillä tai ravintolassa!

Ei kommentteja: