keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Baby shower - silloin ja nyt


(kuva babybirthbasics.com)


Hauskat baby shower -kakut toivat mieleeni omat kutsuni. Hyvä (suomalainen) ystäväni järjesti minulle yllätysjuhlat odottaessani ensimmäistäni. Erityisiä kakkuja tai teemaa ei ollut, mutta ihanan
tunnelman loivat koolla olevat hyvät ystävät ja perheen naiset.

Vaikka Suomessa baby shower -kutsut lienee tulleet tutuiksi tv:stä ja sittemmin saapuneetkin tänne Amerikan mallin mukaan, uudesta ilmiöstä ei sinänsä ole kyse. Vauvan syntymää on juhlittu kautta historian. Eri tyyppisiä traditiojuhlia ja -tuomisia uuden äidin ja vauvan kunniaksi on ollut tiettävästi ainakin muinaisesta Egyptistä ja Kreikasta lähtien. Juhla on ollut riitti uuteen asemaan, juhla paitsi uudelle vauvalle, myös uudelle äitiydelle.

Vauvaa on Suomessakin juhlittu perinteisesti tuomalla uudelle äidille rotinoita, lähinnä ruokaa (mikä muuten ihana tuliainen edelleen tuoreelle äidille!) mutta myös vauvanvaatteita. Toisaalta vielä tutumpi tapa meille juhlia uutta vauvaa on ristiäiset. Eri painotukset mutta sama asianydin.

Nykyinen amerikkalaismallimme vauvakutsuista, jossa juhlitaan yhdessäolon, pienen purtavan sekä lahjojen kera tulevaa äitiä, on syntynyt tiettävästi 50- ja 60-luvuilla. Uutta traditiossa aiempiin verrattuna on, että kutsut ovat jo raskausaikana, mutta ymmärrettävästi moderni terveydenhuolto on mahdollistanut tämän. Tosin esimerkiksi omalla amerikkalaisella anopillani ei ole ollut vauvakutsuja, kun hänen poikansa 70-luvulla syntyivät. Mikään itsestään selvyys se ei siis ole pitkään ollut edes siellä.

Amerikassa baby shower on ensimmäistään odottavalle äidille tärkeä mahdollisuus paitsi juhlia tulevaa vauvaa ystävien ja sukulaisten kanssa, myös saada olennaisia vauvatavaroita lahjoina, rattaista ja vaipoista lähtien. Lahjat toimivatkin maassa myös eräänlaisena ’äitiyspakkauksena’.

Itselleni vauvakutsut on jäänyt mieleeni erityisen lämpimänä hetkenä, jossa sain jakaa läheisteni kanssa odotuksen ilon. Ohjelmaa ei erityisesti ollut, sitäkin enemmän naurua ja erilaisia muisteluita. Raskausajan huoliini kutsut olivatkin parasta lääkettä.

Mitä lahjoihin tulee, ne eivät olleet pääasiassa, mutta sain kyllä monia hyödyllisiä asioita ja ihania vauvanvaatteita. Vinkkinä voin kertoa, että mieleeni ovat erityisesti jääneet iso kasa puklurättejä sekä nuhanenän puhdistukseen NäsFrida. Vain jo äidiksi tulleet voivat ajatella jotain näin tarpeellista ja käytännöllistä!

Jos ei jaksa järjestää isoja kutsuja tai jos perinteinen baby shower maistuu pakkopullalta, voi muistaa, että ihanaan muistoon ei paljon rekvisiittaa tarvita. Muutama läheinen ystävä tai sukulainen sekä jotain naposteltavaa riittää. Ja eikun hurraa uusi äiteys!

Eeva

Ei kommentteja: